A HE-DO Kft. salgótarjáni és abasári telephelyein működő aszfaltkeverő üzemeinek gyártási kapacitásbővítése

A több mint 25 éve működő HE-DO Kft. fő tevékenységei az út- és közműépítés, az aszfalt- és betongyártás és bedolgozás, mély- és magasépítés, hulladékrekultivációs és építési anyagok újrahasznosításával kapcsolatos feladatok ellátása, környezetvédelemmel kapcsolatos szolgáltatások és építések. A cég salgótarjáni és abasári telephelyén működő aszfaltkeverő üzemeinek gyártási kapacitásbővítéséhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-1.2.1-16-2017-00638) pályázatán nettó 374 millió 796 ezer 739 forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A fejlesztésben az Abasáron működő MARINI UMAP 2000 típusú aszfaltkeverő gyártási kapacitását és a Salgótarjánban üzemelő MARINI UMAP 2700 típusú keverő kapacitását 25 tonna/órával bővítették.

Az abasári üzemben a megcélzott termelési kapacitás elérése érdekében a meglévő bitumentartályok és készanyagtároló tartályok mellé újabb 2 darab 80 m3-es álló bitumentartályt, valamint 2 x 35 m3-es készanyagtároló tartályt telepítettek. Az újrahasznosított aszfalt gyártásában rejlő értékesítési lehetőség kiaknázása érdekében a HE-DO Kft. a hideg recycling technológiát alkalmazza, amihez gondoskodni kellett az újrahasznosítandó aszfalt begyűjtéséről, telephelyre szállításáról, deponálásáról, rakodásáról, darabolásról, valamint az aszfaltkeverőbe juttatása érdekében egy adagoló rendszer kiépítéséről és annak gyártási folyamatvezérlőbe integrálásáról. A meglévő gyártási technológiához teljesen integrált hideg recycling rendszer megvalósításához a támogatásból megtörtént a hideg recycling adagoló kiépítése és gyártási folyamatvezérlőbe való integrálása, továbbá a rendszer hatékony működéséhez szükséges volt 1 db univerzális minirakodót, 1 db árokásó rakodógépet, 1 db árokásó rakodógépet hidraulikus törőfejjel és 1 db 16 tonnás gumikerekes kotró beszerzése is.

A salgótarjáni üzembe egy 20 m3/óra teljesítményű pornedvesítő zagyosítót, valamint egy 2 x 35 m3-es készanyagtároló tartályt telepítettek. A keverő teljesítményének növelése, valamint az energiafelhasználás mérséklése érdekében egy habosító berendezést és egy frekvenciaváltót szereztek be, melyek eredményeként alacsony hőmérsékleten is előállíthatóvá válik az aszfalt. Ebben az üzemben is alkalmazzák a hideg recycling technológiát, aminek elérése érdekében szintén megtörtént a hideg recycling adagoló kiépítése és gyártási folyamatvezérlőbe való integrálása is. Itt is szükséges volt a kiszolgáló gépek beszerzése is, így 1 db árokásó rakodógépet, 1 db árokásó rakodógépet hidraulikus törőfejjel, 1 db 22 tonnás lánctalpas kotrót, 1 db 18 tonnás gumikerekes kotrót és 1 db gumikerekes homlokrakodót vásárolt a HE-DO Kft.

 

Bővebb információt a https://he-do.hu/fejlesztesek/ oldalon olvashatnak.