A miskolci Kiss Ernő utcát újítja fel a HE-DO Kft.

A HE-DO Kft. megkezdte a miskolci kétszer kétsávos Kiss Ernő utca teljes felújítását. A város déli tehermentesítő szakasza a Vasgyári utca és a Wesselényi utca közötti 2 kilométeren keresztül kap új aszfaltréteget. Az építőipari vállalat kicseréli a szalagkorlátokat, korszerűsíti a fedett buszmegállókat és helyreállítja a járdákat is. A felújítást megrendelő miskolci önkormányzat a beruházást a TOP-6.1.5-16-MI1-2017-00002 számú „Kiss Ernő utca felújítása, valamint a Thököly Imre utca és a Hideg sor felújítása és kiszélesítése” elnevezésű projekt részeként valósítja meg.

„A HE-DO Kft. a külső sávok felmarásával és lezárásával megkezdte a miskolci kétszer kétsávos Kiss Ernő utca felújítását mintegy 2 kilométer hosszan” – mondta Sipos Zsolt, a HE-DO Kft. ügyvezetője a munkálatokkal kapcsolatos helyszíni sajtótájékoztatón 2019. június 21-én.

A város déli tehermentesítő szakaszának megújulása a Vasgyári utca és a Wesselényi utca között két fázisban valósul meg. Május végén a MIVÍZ Kft. szakemberei alvállalkozó bevonásával megkezdték az úttesten lévő vízelvezető nyílások áthelyezését a szegélykövekhez.

A munkálatok második szakaszában vonult fel a területre a HE-DO Kft., hogy szeptember végéig elvégezze a Kiss Ernő utca aszfaltozását. Az építőipari vállalkozás a kétszer kétsávból egyet-egyet már mindkét irányból lezárt, a meglévő aszfaltot felmarták. A felújítás következő lépcsőfoka a marásnál mélyebb kátyúk kijavítása, és az érintett szakaszon található közműaknák, szerelvények, víznyelők szintbe emelése és az új szegélykövek lerakása. A szalagkorlátok kicserélése után elkezdődik a két külső sáv teljes aszfaltozása, amit a járdák- és az útvonalon található fedett buszvárók helyreállítása követ, majd a forgalmat visszaterelik a külső sávokba, hogy a HE-DO Kft. a két belső sáv felújítását is elvégezze.

„A kelet-nyugati elhelyezkedésű Miskolc legjelentősebb déli tehermentesítő útja a Kiss Ernő utca. Kora reggel és késő délután hatalmas a forgalom ezen a szakaszon, amin jelentős felújítás az elmúlt 15 évben nem történt. Az úton található számos aknafedlap is egyre komolyabban akadályozta már a nyugodt közlekedést. Örülünk neki, hogy a vízelvezető-nyílások jelentős részét az út szélére helyezik át. A felújítást az iskolai nyári szünet idejére időzítettük, amikor itt is kisebb a forgalom” – mondta dr. Nagy Ákos, a Kiss Ernő utcát is magában foglaló terület önkormányzati képviselője.

A munkálatok során 22 darab fát kell kivágni, amelyek jelenleg akadályozzák a forgalmat, gyökérzetük kárt okoz az útszelvényben. A felújítás végén ezt 44 új facsemete ültetésével pótolják.

A munkálatok ideje alatt az önkormányzat időszakosan sárga villogóra állíttatja majd a közlekedési jelzőlámpákat, szükség esetén rendőri irányítással segítik a forgalom terelését, illetve rövid időre akár teljes útzárral is számolniuk kell a közlekedőknek az érintett szakaszon.

Sipos Zsolt kiemelte, hogy a vállaltnak mennyire fontos az észak-magyarországi régió, ezért is indult el a Kiss Ernő utca felújítására kiírt közbeszerzési pályázatán, majd ajánlatával el is nyerte annak kivitelezését. A HE-DO Kft.-nek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két aszfaltkeverő telephelye van, Hejőpapin és Encsen, a munkálatokhoz szükséges aszfalt nagy része innen érkezik majd Miskolcra.

„Miskolcon már korábban is végeztünk közútfelújítási munkálatokat, így a HE-DO Kft.-nek már nem ismeretlen a város forgalma. Az építési munkálatok mellett fontos feladatunk lesz a közlekedés fenntartása és zökkenőmentességének biztosítása. Mivel szakaszos útépítésről van szó, ugyanennyire fontos az alkalmazott technológia maradéktalan betartása is” –
tette hozzá Sipos Zsolt.

A TOP-6.1.5-16-MI1-2017-00002 számú „Kiss Ernő utca felújítása, valamint a Thököly Imre utca és a Hideg sor felújítása és kiszélesítése” elnevezésű projekt 100 százalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege nettó 1 065 000 000 forint.

A munkálatok tervezett befejezési ideje 2019 szeptembere.