A tokaji borvidék egyik legfontosabb kereszteződése kapott körforgalmat a HE-DO Kft. közreműködésével

A fővállalkozó HE-DO Építő Zrt. alvállalkozójaként a HE-DO Kft. kivitelezésében a 37-es és a 38-as főút kereszteződése körforgalommá épült át, ezen felül 2022 első negyedévének végére egy vegyes rendeltetésű út is létrejön.

 A 37-es és 38-as főutak közúti csomópontjának körforgalmú csomóponttá alakításának fejlesztési célja az volt, hogy az egysávos, négyágú körforgalomnak köszönhetően a kereszteződés biztonságosabbá váljon.

A csomópont azért jelentős a borvidékéről híres térség közlekedésében, mert itt találkozik a Nyíregyházáról Tokajon keresztül érkező 38-as főút a Miskolcot Szerencsen keresztül Sátoraljaújhellyel összekötő 37-es főúttal, melynek négysávosítása egy jelentős szakaszon már folyamatban van.

A beruházásban a szakemberek a 37-es főút teljes pályaszerkezetét kicserélték Szerencs irányába 230, Sátoraljaújhely irányába 160 méter hosszan. Ugyanez történt meg a 38-as főúton Tarcal irányába 115 méter hosszúságban. A 37-es főút mentén a meglévő helyén újjáépült a tengelysúlymérő állomás is egy kiemelt szegéllyel ellátott szigettel elválasztva a 37-es főút pályaszerkezetétől, valamint kiépült a körforgalmat kiszolgáló közvilágítás. A hazai közúthálózatban ez az első okos körforgalom, amelynél a közvilágítás energiatakarékosan működik.

Az új körforgalmat a közlekedők már használhatják, ugyanakkor egy öntözővezeték kiváltása miatt a 37-es főút déli oldalán létrejövő vegyes rendeltetésű út – amely lehetővé teszi, hogy a 3614-es Mezőzomborra vezető út (a térképen fehér színnel látható) és a 38-as főút között kerékpárral és mezőgazdasági járművel is közlekedhessenek az arra járók – építése még nem fejeződött be. A 38-as főúthoz történő csatlakozás és a vegyes rendeltetésű út ehhez kapcsolódó mintegy 150 méter hosszú szakasza az öntözővezeték kiváltását követően, 2022 első negyedévének végére készülhet el, így a teljes csomópont ezt követően helyezhető forgalomba.

Szöveg forrása: Magyar Építők és NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.