Az épülő M25-ös úton jártak a III. Magyar Közlekedési Konferencia résztvevői

A III. Magyar Közlekedési Konferenciát rendezték meg a HE-DO Kft. támogatásával október 15-17-e között. A szakmai konferencián résztvevőknek lehetőségük volt megtekinteni az M25-ös autóút építését is. A beruházásról a déli ütem Andornaktálya és a 3-as főút közötti 7,5 kilométeres északi szakaszán a kivitelezők nevében Fényes Tamás, a HE-DO Kft. projektigazgatója beszélt az érdeklődőknek.

Az Egerben rendezett III. Magyar Közlekedési Konferencia résztvevői közül két turnusban mintegy 150-en tekintették meg az M25-ös autóút építését a három napos előadássorozat részeként rendezett szakmai program keretében. Az érdeklődőket autóbusz szállította az egri Hotel Eger & Park szálloda parkolójából a helyszínre. A közlekedésügyben jártas szakemberekkel megtelt jármű az M25-ös autópálya már átadott északi ütemén keresztül ért a déli ütem északi szakaszához. Itt már kopórétegen haladhatott a busz a bal pályatesten ahhoz a közelben felállított sátorhoz, ahol az M25-ös déli ütemének északi szakaszát kivitelező Colas Út Zrt. – HE-DO Kft. alkotta konzorcium nevében Fényes Tamás, a HE-DO Kft. projektigazgatója várta a vendégeket és tartott szakmai tájékoztatót a beruházásról.

Fényes Tamás a HE-DO Kft. projektigazgatója

Fényes Tamás, a HE-DO Kft. projektigazgatója

„Az M25-ös autóút megépítésének egyik fő célja Eger elérhetőségének javítása elsősorban Budapest irányából. Az autópálya megépülése után a menetidő csökkenése mellett biztonságosabb lesz a közlekedés is a kétszer kétsávos pálya között megépülő szalagkorlátnak köszönhetően. A környező települések is nyertesei lesznek ezen beruházásnak a falvakon áthaladó forgalom csökkenése miatt” – mondta Fényes Tamás. A projektigazgató megmutatta azt az épülő leágazást is, amellyel a Bosch helyi üzemét kötik be a gyorsforgalmi hálózatba.

„A HE-DO Kft. az M25-ös autóút déli ütemén a 7-15 közötti kilométerszelvények között dolgozik konzorciumban a Colas Út Zrt.-vel. A szakasz 95 százalékán már kopóréteg van, jelenleg a befejező munkáknál tartunk. A szakemberek az útburkolati jeleket festik fel, hamarosan elindul a szalagkorlát-, és vadvédőkerítés építése is. A szerződéses határidőn belül jövő nyárra várható ezen szakasz forgalomba helyezése” – tudatta Fényes Tamás.

Útburkolati jelek

A projektigazgató arról is mesélt, hogy a Colas Út Zrt. – HE-DO Kft. alkotta konzorcium által kivitelezett szakasz egy részén kísérleti jelleggel gumibitument alkalmaztak. Az anyagnak több előnye is van, mint a kisebb menetzaj, a normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartam, az alacsonyabb fenntartási költség, ám a projektigazgató szerint elég nehéz dolguk volt az anyaggal többek között a mindössze egy napos eltarthatósága miatt.

Tüske Zsolt, a Pannonway Kft. ügyvezetője az M25-ös autóút tervezőjének nevében a műszaki paraméterekkel ismertette meg a hallgatóságot. Elmondása szerint jól sikerült az út térbeli vonalvezetése, és kiemelte a táj szépségét is, ami az M3-as autópályáról Eger felé köszönti majd az M25-ösön autózókat. Tüske Zsolt mesélt a nyomvonalon kialakított csomópontokról, felüljárókról, bekötésekről, vadátjárókról és a természetvédelmi területek kötelező elkerüléséről is.

Tüske Zsolt a Pannonway Kft. ügyvezetője

Tüske Zsolt, a Pannonway Kft. ügyvezetője

Hajas Ákos, a Magyar Plastiroute Kft. főmérnöke az útburkolati jelek különböző anyagairól és felvitelének módszereiről tartott tájékoztatót, amit ezután a vendégek saját szemükkel is láthattak az M25-ös autóúton.

Hajas Ákos a Magyar Plastiroute Kft. főmérnöke

Hajas Ákos, a Magyar Plastiroute Kft. főmérnöke

„Az egyik ismerősöm hívta fel a figyelmemet erre a konferenciára. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának végzős hallgatójaként szerettem volna élőben is látni mindazt, amiről az egyetemi évek alatt az iskolapadban hallottunk. Sajnos nem sok lehetőségünk volt testközelből látni egy útépítést, ezért is örültem annak a lehetőségnek, hogy a konferencia részeként ki lehetett jönni megnézni az épülő M25-öst. Településfejlesztő mérnökként végzek majd, amihez nagy szükség van az útépítésben szerzett minél több tapasztalatra. Nagy élmény volt egy félig kész autópályán sétálgatni, megtudni róla minden információt, és saját szememmel látni például a földmunkálatokat. Az aszfalt minősége is igen jónak tűnik” – mondta Kósa Roland.