Befejezte az egri Sas út felújítását a HE-DO Kft.

Felújította az egri Sas utat a HE-DO Kft. és a Penta Általános Építőipari Kft. Az uniós támogatású Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban megvalósuló beruházásra kiírt közbeszerzési eljárást még 2018 végén nyerte el a konzorcium, majd Habis László volt egri polgármesterrel aláírták az „Eger, Déli Városrész Közlekedésfejlesztése” elnevezésű projekt kivitelezői szerződését.

„Feladatunk a Sas út felújítása, kerékpárút építés, járdaépítés és a hozzá kapcsolódó zöldfelületek rendezése volt. A munkálatokat 2019. március 11-én kezdtük el a vasútállomás és az Eger patak közötti szakaszon” – mondta Reichardt Jenő, a HE-DO Kft. salgótarjáni telephelyének főépítésvezetője.

A konzorcium a munkálatok során megújította az érintett infrastruktúra minden elemét, teljeskörű ivóvíz rekonstrukció történt, új zártrendszerű csapadékcsatorna hálózat épült, valamint részlegesen kiváltásra kerültek az érintett szénhidrogén vezetékek, a szennyvízcsatorna hálózat elemei és a városi termálvízvezeték hálózatok is. A szakemberek felújították az útburkolatot, amelynek mindkét oldalára új járda és vízelvezető elemek kerültek, valamint számos parkolót alakítottak ki az adottságoknak megfelelően más-más műszaki megoldással. A Sas út északi oldalán ezen felül kétirányú kerékpárút épült, valamint jelentős mennyiségű zöldfelület jött létre.Megújult a vasúti átkelő is, ahol egy vasúti jelzővel összekapcsolt fény- és félsorompó berendezés telepítésével gyalogos-kerékpáros átvezető épült. Kibővült a közvilágítási hálózat az Ady Endre út és a Puky Miklós utca között, illetve új lámpákat szereltek fel a gyalogos átkelőknél. Az Ady Endre út és az Eger patak közötti szakasz teljes körű elkészülése után ezen a részen 2019 végére a forgalomkorlátozás is megszűnt, majd 2020-ban megépült a Puky Miklós utca – Ady Endre út csatlakozásai közötti szakasz a már említett vasúti elemek fejlesztésével. A teljes projekt minden elemével 2020 június közepére végzett a konzorcium.

Az útfelújítás összesen 835 méteres szakaszt érintett, a kerékpárút pedig az észak-déli hálózatba becsatlakozva 870 méteren épült meg.

Ez az útfelújítás különösen fontos volt Eger életében, hiszen a Sas utat szinte minden városlakó használja, és a turizmus szempontjából is egyfajta átkelő szakaszként működik.

A beruházás nettó 941,1 millió forintból valósult meg.