Bővíti és átépíti a budapesti Akadémia Park melletti P+R parkolót a HE-DO Kft.

A munkaterület átvétele után június 15-én elkezdte a budapesti Akadémia Park melletti P+R parkoló átépítését és bővítését a HE-DO Kft. A munkálatokra a közbeszerzési eljárást a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. írta ki.

„A jelenleg 76 gépjármű befogadására alkalmas P+R parkolót a tervek szerint 85 férőhelyesre bővítjük, az Akadémia bejáratától balra elhelyezkedő területen pedig újabb 24 parkolóállást alakítunk ki. Az átépítéssel és bővítéssel a két helyszínen egyidejűleg 109 autó tud majd parkolni. A területet körülvevő értékes idős fák megóvása érdekében a parkolóhelyeket vízáteresztő térkőburkolattal és pályaszerkezettel alakítjuk ki. A parkolóhelyek közötti zöld szigetekbe 18 fát és 560 cserjét is elültetünk” – mondta Timár Gellért, a HE-DO Kft. projektvezetője.

A kivitelezés során átépülnek és megújulnak a felszín alatti Invitech, Novotron, ELMŰ, Magyar Telekom, NSN TraffiCom közmű-, és hírközlőhálózatokok. A parkolóban a szakemberek kiépítik a BK Forgalomirányítás hálózatát, amely kamera képeken keresztül, rendszám felismerő funkcióval és forgalomszámlálóval tudja majd a parkoló telítettségének állapotát továbbítani az üzemeltetőnek. Közvilágítási hálózat is épül a parkoló területén, ahol alépítményi szinten 4 elektromos töltőállomás lesz kialakítva és további 16 helye előkészítve. A közeli villamos vágányok mellé 160 méteren keresztül a sínektől korláttal elválasztott gyalogjárda épül.

Az építkezés a fák védelme miatt azok körülkalodázásával kezdődött, majd a régi parkoló elbontásával folytatódik. Ezt követően a közmű építők veszik át a munkaterület, akik felkutatják és azonosítják a kábeleket, elkészítik alépítményeiket, végrehajtják a kábel befűzéseket és átterheléseket, valamint megszüntetik a régi nyomvonalakat. Az építés csak ezután kezdődhet el a bevágás készítésével, vízelvezető rendszerek, alépítmények, burkolatalapok, a peronelemes járda, szegélyek és burkolatok kivitelezésével. A befejező fázisban kerülnek helyükre a közvilágítási és kamera oszlopok, a forgalomszámláló hurkok és kamerák, megtörténik a növénytelepítés, a forgalomtechnikai jelzések és burkolati jelek elhelyezése.

A P+R parkoló átépítésének határideje 2020 ősze.

A beruházás nettó 307 millió forintból valósul meg.