Elkészült a Bökényföldi út és a Cinkotai út egy-egy szakaszának felújításával a HE-DO Kft. a XVI. kerületben

Befejezte a főváros XVI-XVII. kerületében található Bökényföldi út – Rákosligeti határút – Cinkotai út 4,5 kilométeres szakaszának felújítását a Colas Út Zrt. és a HE-DO Kft. A konzorcium Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából és finanszírozásában a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. megrendelésére dolgozott az érintett területen.

A konzorcium még 2018-ban nyerte el a Budapest XVI-XVII.  kerületében található Bökényföldi út – Rákosligeti határút Újszász utca – Cinkotai út közötti, valamint a Cinkotai út – Rákosligeti határút – Nógrádverőce utca közötti szakaszának a felújítását, amit a Colas Út Zrt. vezetése mellett a konzorciumi tagok 50-50 százalékban osztották fel egymás között. Az útépítési és mélyépítési munkálatok 2018. október 26-án kezdődtek el, az útfelújítással járó, nagytömegű bontási munkák pedig 2019. március 18-án indultak el. A felújítás során a HE-DO Kft. a Cinkotai úton-, és a Bökényföldi út körforgalma előtti 530 méteres szakaszán dolgozott.

Forrás: BKK

– A Cinkotai úton először az út bal-, majd jobb pályáján kezdtünk el dolgozni. A munkálatok sorrendje mindkét oldalon hasonló volt. Először a burkolatbontáshoz álltunk neki marással, majd az útalap kotróval történő kibontása következett. A bevágáskészítés és a földkitermelés után a Cinkotai úton az elégtelen altalaj-teherbírás miatt annak erősítésére cementes talajstabilizációt kellett elvégeznünk. Ezután láttunk neki a védőréteg-, majd a Ckt-útalap építésnek. Végül az alapréteg elkészülése után a kötőréteg is rákerült az útra. A kötőréteg építése után zárt csapadékcsatorna épült, lefektettük a szükséges kábeleket, megépült a burkolt árok, és a szegélyek is a helyükre kerültek. Az út ezután megkapta a kopóréteget. A munkálatok utolsó fázisa a tereprendezés, a padkaépítés, a végleges forgalomtechnika kiépítése, valamint a növénytelepítés és füvesítés volt – számolt be a szinte napra pontosan egy évig tartó felújítás menetéről Timár Gellért, a HE-DO Kft. projektvezetője. 

Az útfelújítás célja egy tartós, időtálló és biztonsággal használható útpálya építése volt. Itt halad át ugyanis Kelet-Pest tehergépjárműforgalmának nagy része, valamint a Cinkotai autóbuszgarázs teljes forgalma. A pályaszerkezet állapota az elmúlt években a megnövekedett forgalmi terhelés miatt jelentősen leromlott. A felújítási munkák után immár gyorsabb és biztonságosabb áthaladás biztosítható a forgalomban résztvevők számára.

A műszaki átadás-átvételi eljárás 2019. október 24-én kezdődött meg. A felújításon átesett szakaszokon november 1-jétől ismét két irányban halad a forgalom.

A teljes beruházás nettó 1,7 milliárd forintba került.

Képek forrása: BKK