Elkészült az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút fejlesztésével Szentendre és Budapest között a HE-DO Kft.

A Duna jobb partján az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút hálózat részeként elkészült a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút, amelynek kivitelezője a HE-DO Kft. volt. A beruházás az útvonal népszerűsége miatt Pest megye egyik fontos közlekedésfejlesztési projektje.

A NIF Zrt. által kiírt közbeszerzési eljáráson nyertes HE-DO Kft.-nek a fejlesztéssel érintett szakaszokon a meglévő burkolat felújítása, a földutak leburkolása és a közvilágítás fejlesztése mellett több helyen új nyomvonalon kellett kiépítenie a kerékpárutat, ami a főváros meglévő kerékpáros hálózatát kapcsolja össze Szentendrével. Az útvonal a 11-es számú főút forgalmától távol, jellemzően a budakalászi Duna-parton, illetve annak közelében a Lupa tó mellett is elhalad. A szakasz egyik legszebb része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőn vezet át.

A HE-DO Kft. a projekt részeként Szentendrén egy új kerékpáros pihenőhelyet épített, továbbá felújított másik kettőt Budakalászon, ami jó lehetőséget biztosít a biciklizőknek egy-egy rövid megállásra és kerékpárjaik biztonságos elhelyezésére. A pihenőhelyeken kényelmesen lehet étkezni az itt felállított székeknek és asztaloknak köszönhetően, Budakalászon még ivóvizet is tudnak tölteni kulacsaikba a kerékpárosok.

A projekt leglátványosabb része a Szentendre határán lévő Dera-patak feletti új, 36 méter hosszú kerékpáros híd megépítése volt, amelynek tervezésekor fontos szempont volt a meglévő környezetbe való illeszthetőség.

Az ünnepélyes átadón Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a kerékpáros turizmus mellett a két keréken történő munkába járást is nagymértékben segíti a most átadott kerékpárút, amelyet már az átadási ünnepség előtt birtokba vettek a biciklisek.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósult meg nettó 850 millió forintból.

Forrás: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.