Elkezdte a miskolci Y-híd próbacölöpözését a HE-DO Kft.

Látványos munkavégzéssel folytatja a miskolci Martinkertváros felé vezető Y-híd megépítését a kivitelező HE-DO Kft. Az egész város közlekedésére kiható komplex beruházás segítségével a kertvárosban élők gyorsabban juthatnak el a belvárosba és egyszerűbbé válik a Tiszai pályaudvar megközelítése is.

Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A részben előre gyártott elemekből álló, részben monolit vasbeton szerkezetű 12+4 támaszú háromágú „Y-híd” többek között kiváltja a szintbeli vasúti kereszteződést. Ezzel jelentősen növekedik a csomópont forgalomáteresztő képessége. A kivitelezési munkálatok első lépéseként a szakemberek a tereprendezéshez és az épületbontásokhoz láttak neki.

A híd terveinek véglegesítése mellett nagy erőkkel zajlik a közműkiváltások előkészítése és terveztetése is. A híd támaszrendszereinek előzetes kitűzése után a szakemberek jelenleg a próbacölöpözést végzik, amely a híd alapozás-statikai tervének véglegesítéséhez szolgál majd valós idejű tényadatokkal. A hidraulikusan megterhelt próbacölöp mérési eredményei alapján állapítható meg, hogy a tervezett cölöpök megfelelőek vagy módosításra lesz szükség.

Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A kivitelező HE-DO Kft. ezt követően az Y-híd Vörösmarty és Kisfaludy utcák találkozásától keleti irányban tervezett támaszait alakítja ki és megkezdi az ezen támaszok által határolt területen a híd és a kapcsolódó támfal építését. A forgalom jelentősebb zavarása nélkül zajló munkával a tervek szerint 2021 elejére végeznek a szakemberek.

A munkálatok ezután a második és a harmadik ütemmel folytatódnak és a tervek szerint 2022 végéig tartanak.

Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A kialakult járványügyi helyzet és az ahhoz kapcsolódó intézkedések ellenére nincs különösebb csúszás a projekt ütemezésben és a kivitelező HE-DO Kft. is mindent megtesz a folyamatos előrehaladás érdekében.

A nettó 13,5 milliárd forint értékű fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg.

Forrás: nif.hu