Építőipari Nívódíjat érdemelt ki a 21-es úton végzett munkájával a HE-DO Kft.

Közlekedési létesítmény kategóriában a 21-es számú főúton Pásztó és Mátraszőlős között végzett munkájának elismeréséül Építőipari Nívódíjban részesítette az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) évzáró ünnepi közgyűlésén a fővállalkozó-gererálkivitelező HE-DO Kft-t, és a munkálatokban résztvevő többi vállalkozást. A HE-DO Kft. salgótarjáni telephelyének főépítésvezetője, Reichardt Jenő Építési Alkotói Díjat vehetett át.

Építőipari Nívódíjat vehetett át az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró ünnepi közgyűlésén a HE-DO Kft. a MERCURE Budapest Buda Szállodában december 14-én. A díjat Tolnay Tibor, az ÉVOSZ tiszteletbeli elnöke adta át.

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívást 8 kategóriában hirdették meg, amire 18 pályázat érkezett. A HE-DO Kft. Közlekedési létesítmény kategóriában szerezte meg az első helyet a 21-es számú főút Pásztó és Mátraszőlős közötti szakaszán végzett négynyomúsítási munkálataival a projekt fővállalkozó-generálkivitelezőjeként.

– Az építőipari szakmában az Építőipari Nívódíj egy meghatározó elismerés. A HE-DO Kft. életében ez az eddigi legkomolyabb díj. Azért pályáztunk a Nógrád III-as névre keresztelt útszakasszal, mert ez volt a legjelentősebb munkánk 2017-ben. A pályázaton minimálisan 100 millió forint nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel lehetett elindulni. A Nógrád III-as szakasz előírt befejezési határideje 2018 júliusa volt, de a munkálatokkal az előírt céldátum előtt 7 hónappal végeztünk. A mai építőiparban nem igazán jellemző, hogy valamilyen projekt a határidő előtt ennyivel elkészüljön – mondta Sipos Zsolt.

A HE-DO Kft. ügyvezető úgy gondolta, hogy a díjat odaítélő kuratórium értékelni fogja az út átadására előírt 24 hónapos határidő 17 hónap alatt való teljesítését. – Szerencsére  a bírálóbizottság is hasonlóképpen gondolkodott – mondta Sipos Zsolt.

A Salgótarjántól Hatvanig végig négysávosra megépülő 21-es számú főút Pásztó és Mátraszőlős közötti 3,73 kilométeres szakaszának kivitelezésére még 2016 elején írtak ki közbeszerzési eljárást, aminek teljes felújítását önállóan nyerte el a HE-DO Kft.

Az uniós támogatási szerződést végül csak 2016 júniusában írták alá, így a munkát az év júliusában tudták elkezdeni. Utólag ez a késlekedés mégis nagy előnyt jelentett a HE-DO Kft-nek, hiszen közel fél évük volt arra, hogy felállított csapatukkal felkészülhessenek a kivitelezésre. A legapróbb részleteket is kielemezték, így amikor 2016 júliusban eldördült a startpisztoly, napi szintre kidolgozott ütemtervekkel rendelkeztek.

– Egyszerű négynyomúsítási útépítés zajlott a térségben, de az itt alkalmazott végig gondolt technológia eredményezte, hogy ez a létesítmény mégis Építőipari Nívódíjat kapott – közölte Sipos Zsolt.

A HE-DO Kft. ezen a napon nem csak ezt az elismerést söpörte be. A cég salgótarjáni telephelyének főépítésvezetőjét, Reichardt Jenő okleveles építőmérnököt Mélyépítési szakágban a 21. számú főút nyégynyomúsítási munkáinak sikeres irányítása miatt a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata Építési Alkotói Díjban részesítette.

Az ÉVOSZ évzáró ünnepi közgyűlésén beszédet mondott Varga Mihály pénzügyminiszter is. Magyarország miniszterelnök-helyettese gratulált minden díjazottnak, és azt mondta, hogy a hazai építőipar a KSH legfrissebb adatai szerint 2018 első 10 hónapjában 22 százalékkal bővült úgy, hogy az Európai Unió 28 tagországának az építőipari bővülése átlagosan 4,3 százalék volt. A pénzügyminiszter szerint az iparág szép jövő előtt áll, és 2019-ben is kétszámjegyű bővülést vár tőle.