Felújította a II. kerületi Rómer Flóris utcát a Szemlőhegy utca és a Margit körút között a HE-DO Kft.

Három ütemben újította fel a Rómer Flóris utcát a HE-DO Kft. a főváros II. kerületében 2019 végén. A munkálatokra még tavaly februárban írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot a megrendelő Budapest Közút Zrt. A kivitelezési munkákat konzorciumban nyerte el a HE-DO Kft. és a Penta Általános Építőipari Kft. – utóbbi cég feladata a közvilágítási hálózat fejlesztése és a forgalomtechnikai elemek kivitelezése volt. A három ütemben megvalósuló beruházásban 1384 méter hosszúságban újult meg a Rómer Flóris utca és környezete. A kiviteli munkákat az ideiglenes forgalomtechnikai tervek átterveztetését, egyszerűsítését és jóváhagyását követően 2019. július 29-én kezdte meg a HE-DO Kft.

– A munkaterületet három építési szakaszra osztottuk. Az első szakasz a Rómer Flóris utca Szemlőhegy utca és Zivatar utca közötti szakasza volt. Itt a burkolat tervi szintre marása után az útközépen kijelölt 3 méteres sáv további egy réteggel történő lemarását követően az út közepét aszfaltrács erősítéssel a kiviteli tervnek megfelelően már másnapra visszaaszfaltoztuk. A marógép az első szakasz befejeztével a harmadik építési szakaszon bontott tovább a Rómer Flóris utca Zivatar utca és Margit körút közötti szakaszán. Itt az aszfaltrétegek lemarását követően a makadám útalap bontása kezdődött el teljes útlezárás mellett. Ezen a szakaszon teljes pályaszerkezet cserét hajtottunk végre, így a régi útpályát teljes egészében elbontottuk. Az útpálya alól bontáskor számos közmű került elő a beavatkozási sík közelében. Több közművet süllyeszteni kellett, a hírközlő kábeleket pedig vasbeton védelemmel kellett ellátni. A földmű tükörszintnek nem volt kellő a teherbírása, ezért Ckt javító-védőréteg beépítésére volt szükség. Azért kellett ezt a ritkán alkalmazott módszert alkalmazni, mivel ezen a szakaszon az útpálya szintjét nem lehetett tovább emelni. Lefelé a közművektől nem lehetett menni, vastagabb védőréteg építésre, talajcserére a sekély mélységű közművektől nem volt lehetőség. Ezután láttunk neki a Ckt útalap építésnek, majd az alapréteg elkészülése után a kötőréteg is rákerült az útra. Időközben az első és a harmadik szakaszon a szegélyek pótlása, szintbe emelése és újra fugázása is megtörtént. Emellett a Szemlőhegy utca és a Zivatar utca között levő három buszmegálló új pályaszerkezete, szegélyei, és a peronok is megépültek. Mindkét szakaszon a közmű fedlapok szintbeemelése után megépült a kopóréteg – számolt be a több ütemű felújítás részleteiről Timár Gellért, a HE-DO Kft. projektvezetője.

A forgalomtechnikai jelzések kiépítése után a szakemberek mindkét szakaszt visszaadták a forgalomnak, majd munkába álltak a második építési ütemben az Ankara utcában és a Mecset utcában.

– Itt a régi pályatest profilba marását követően a lokális pályaszerkezet cserék, valamint a buszmegállók pályaszerkezetének átépítése következett. A szegélyek kijavítása után a kötőréteg, majd a víznyelők és aknafedlapok szintbehelyezését követően a kopóréteg készült el. Ezután már csak a járda pályaszerkezetek újjáépítése öntöttaszfalttal, a favermek szegélyezése, a padkák feltöltése humusszal, a burkolati jelek és jelzőtáblák kihelyezése volt hátra. A befejező munkálatok végeztével a műszaki átadás megkezdődésével a forgalom vissza vehette a teljes építési szakaszon megújult útpályát. A szerződés szerint a kivitelezési határidő 2020. január 1-je volt, ám a munkálatokkal már 2019. november 26-án előteljesítéssel végeztünk – mondta Timár Gellért.

A munkálatok célja az elöregedett, elfáradt, deformálódott útburkolat felújítása, megerősítése, valamint a környező útcsatlakozások, járdafelületek részleges megújítása volt.

A teljes beruházás nettó 244 millió 946 ezer 93 forintba került.