Generációváltás az építőiparban: hogyan látják a legnagyobbak?

A hazai építőipar cégvezetőinek életkora szinte garantálja, hogy a következő években sok vállalat szembesülni fog a generációváltás kérdésével. Az ágazat szereplőinek véleménye a témában pedig más és más.

Általános mintának tűnik, hogy a cégekhez frissen érkező, pályakezdő fiataloknak már tapasztalt kollégák segítenek a beilleszkedésben és a szakmai tudás elmélyítésében. Ez a generációs különbségek áthidalásában is segít.

Van olyan cég is, ahol az említett generációváltás már meg is történt vagy éppen most történik.

HE-DO Kft. válasza szerint a mélyépítő cég vezetésében még nem aktuális a generációváltás. Elmondták, a vállalathoz 4 éve érkezett külső ügyvezető, aki átalakította a menedzsmenti szerkezetet. „Közép és felsővezetői menedzsmenti szinten a megfelelő tapasztalattal rendelkező munkatársak töltik be jelenleg a pozíciókat” – derült ki a cég válaszából. A hevesi gyökerű társaság ugyanakkor tudatosan kezeli a fiatalok beépítését. „A frissen érkezett fiatal munkatársakat mindig egy tapasztaltabb kolléga mellé osztjuk be, amivel megkönnyítjük a szervezetbe történő beilleszkedésüket.” A legnehezebb helyzetet a fizikai állomány pótlásánál látják. Úgy vélik, hogy a fiatalabb generáció nem igazán érdeklődik ezen szakterületek iránt.

A többi cég véleményét a Magyar Építők oldalán olvashatják!