Hiánypótló szakmai oldal indult útjára Útépítés Akadémia néven

Útépítés Akadémia néven hozott létre weboldalt a HE-DO. Az építőipari szakmában hiánypótló honlap cikkei elsősorban az útépítés iránt érdeklődőkhöz és a pályaválasztás előtt állókhoz szólnak, de laikusoknak is praktikus tanácsokat adnak a betonozással vagy az aszfaltozással kapcsolatban. A szakmai tartalmat a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának 2020-ban nyugdíjba vonult vezetője jegyzi.

Az építőiparban hiánypótló honlap indult el a HE-DO kezdeményezésével és támogatásával, Útépítés Akadémia néven. A weboldal az útépítés során használt munkagépek bemutatásán kívül alapos betekintést nyújt a szakma különböző munkafolyamataiba, de számos cikk tartalmaz hasznos tanácsokat laikusok számára is. A weboldal tartalmát Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának volt vezetője és fiatal kollégái állítják össze.

„A nyugdíjhoz közeledve keresett meg az Útépítés Akadémiát megálmodó és üzemeltető HE-DO, hogy segítsek a weboldal működtetésében. Hogy miért eshetett rám a választásuk? Közel negyvenöt évet dolgoztam a közútkezelés, -fenntartás és -fejlesztés területén. Az így szerzett tapasztalataimat nyugdíjasként az Útépítés Akadémián is hasznosítani tudom, megtalálva az egyes témákhoz legjobban értő kollégákat, és az aktuális tartalomhoz passzoló szakirodalmat. Aktív közutas pályafutásomat gyakorlatilag egy helyen, a változó nevű és rendszeresen átalakuló Nógrád megyei közútkezelő szervezetnél töltöttem el. A főiskola elvégzése után, 1976-ban a KPM Közúti Igazgatóság Salgótarján nevű szervezet forgalomtechnikai előadójaként kezdtem szakmai pályafutásomat, majd tervező, aztán műszaki ellenőr, később technológus voltam. Ezután vállalkozási főmérnök, fejlesztési főmérnök és építési osztályvezető lettem a jogutód szervezetekben. Sok kiváló, a szakmában ismert kollégával dolgozhattam együtt, akik példát mutattak szakmaszeretetből és elkötelezettségből. A szervezeti változások során 2005-ben vonták egybe a megyei közútkezelőket, így létrejött a Magyar Közút Kht., majd a jelenlegi Magyar Közút Nonprofit Zrt., melynek Nógrád megyei igazgatója voltam megalakulásától 2020-ban történt nyugdíjba vonulásomig. Ez a tizenöt év egy igen mozgalmas, változásokkal teli időszak volt, feladatainkat egy jól felkészült, összetartó kollektívával végeztük. Örömmel veszek részt az Útépítés Akadémia működtetésében, mivel a weboldal céljai szimpatikusak számomra, valamint ez a munka lehetőséget ad arra, hogy nyugdíjba vonulásom után is jelen maradjak a szakmai életben. Hosszú szakmai előéletem ellenére is kihívást jelent ez a feladat, mivel a szakmaiságon kívül más nézőpontból, az olvasók szemszögéből kell közelítenem a weboldalra kerülő témákhoz” – mesél szakmai pályafutásáról és az Útépítés Akadémiához történő csatlakozásáról Ürmössy Ákos.

A szakember nagyon jó kezdeményezésnek tartja, hogy az útépítésben hiánypótló weboldal létrehozását éppen egy építőipari vállalkozás támogatta, amely elhivatottságot érez szakmája jobb megismertetésére.

„Az Útépítés Akadémia oldalon alapvetően az útépítéssel munkájuk során találkozó más szakmabelieknek, az utas szakma iránt érdeklődőknek és a pályaválasztás előtt állóknak szólnak a cikkek, de gyakorlati tanácsokat is szeretnénk adni kisebb munkák házilagos elvégzéséhez, például ahhoz, hogy milyen alapanyagokból és hogyan lehet megépíteni egy kapubejárót, vagy egy régi betonfelületet hogyan célszerű megjavítani. Igyekszünk hasznos és érdekes témákról írni, az útépítéssel csak érintőlegesen találkozók számára is figyelemkeltő módon beszámolni mindenről, ezzel is népszerűsítve szakmánkat. Egy interaktív weboldal megépítésén fáradozunk, ahol fontos az olvasói visszajelzés. Csak így lehet igazán hasznos mindenki számára az Útépítés Akadémia. Vannak gazdaságossági és környezetvédelmi szempontból is népszerű témák, mint például az újrahasznosított aszfaltanyagok beépítése. Többek között ezért került fel az oldalra a mart aszfalt felhasználásáról szóló cikk, mely akár az önkormányzatok számára is hasznos információkkal bír a kis forgalmú utak építésénél és felújításánál. Igyekszem az ismeretek minél szélesebb körét bemutatni, ezért született például a Macskakő, kockakő, műkő burkolatok című írás, melyben a macskakő elnevezés eredetének magyarázatára is kitérek” – mondja Ürmössy Ákos.

Az Útépítés Akadémia oldal működtetése igazi csapatmunka eredménye, hiszen Ürmössy Ákos saját ötletein és tapasztalatán kívül fiatal kollégái komoly munkájára és tanácsaira is számít, amelyeknek köszönhetően az olvasókat leginkább érdeklő témakörökben születhetnek meg és kerülhetnek fel a weboldalra az újabb tartalmak.

„Az Útépítés Akadémiát mindazoknak ajánlom, akik érdeklődnek az útépítésben használt anyagok, gépek és technológiák iránt, esetleg ilyen pályán képzelik el a jövőjüket. A weboldal akkor tud sikeres lenni, ha olvasói visszajelzéseket is kapunk, melyek alapján fejleszthetjük a tartalmat. Elsősorban összegezni és bemutatni szeretnénk szakmánkból mindazt, ami talán nem a megszokott értelemben, de igen sokszínű, és széles spektrumot ölel fel” – mondja Ürmössy Ákos.