Jól halad az Y-híd építésével a HE-DO Kft. Miskolcon

Cölöpalapozási munkálatokat végez az ütemterveknek megfelelően haladó miskolci Y-híd építésénél a HE-DO Kft. A kivitelező ezzel párhuzamosan tovább folytatja a szeptemberben lezárt Vörösmarty utcai vasúti felüljáróhoz tartozó töltés bontási munkálatait is.

A beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a tervező által készített valósághű grafikák segítségével látványterveken mutatta be a napokban az ütemterveknek megfelelően haladó miskolci Y-híd építését. A beruházás során a HE-DO Kft. kivitelezésében egy előre gyártott, monolit vasbeton szerkezetű, háromágú Y-híd épül a vasút felett átívelve, 12+4 támasszal.

A HE-DO Kft. még szeptember közepén kezdte el a Vörösmarty utcai felüljáró bontását és az új Y-híd cölöpalapozását. A várhatóan 2021 márciusáig tartó munkálatok ideje alatt a Vörösmarty utca mintegy 400 méteres szakaszát lezárják a Soltész Nagy Kálmán utcától a Kisfaludy utcáig, ahova a célforgalom kivételével tilos lesz behajtani. A bontási és cölöpalapozási munkálatokkal egyidejűleg tovább folytatódnak a közművek kiváltásai is.

A 2020 elejétől 2022 végéig tartó, több ütemben megvalósuló kivitelezési munkálatok jelenlegi szakaszában a Vörösmarty utcai felüljáró bontásával és a híd építésével párhuzamosan a Király utcából jobbra kiágazó Vörösmarty utca 570 méter hosszúságban négysávosra bővül. Erről az útról lehet majd felhajtani az Y-hídra, amelynek egyik ága Martinkertváros, a másik a Tiszai pályaudvar felé vezet majd.

A projekt következő részében – a tervek szerint 2021 áprilisában – megtörténik a Kisfaludy utcai szakasz bontása a meglévő felüljáró és a Pfaff Ferenc utca között a vasúti átjáróval együtt, elkezdődik az új hídrész szerkezetépítése a támfalakkal, valamint megépül a Pfaff Ferenc utcai P+R parkoló. A gyalogosok közlekedését a hídon kijelölt gyalogos átjáró, az akadálymentes közlekedést egy-egy lift biztosítja majd.

Az egész város közlekedésére kiható komplex beruházásnak köszönhetően a Martinkertvárosban élők gyorsabban juthatnak el a belvárosba, és egyszerűbbé válik a Tiszai pályaudvar megközelítése is. Az új Y-híd és kapcsolódó létesítményei lakó-, parkoló- és szervizutak környezetében, valamint rendezővágányok felett biztosít majd zavartalan haladást. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg.

Forrás: Magyar Építők

Látványtervek forrása: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.