Magas töltést, közúti hidakat és körforgalmat épít a jászberényi elkerülő harmadik ütemében a HE-DO Kft.

Párhuzamosan dolgozik a jászberényi elkerülő harmadik ütemének több munkáján a HE-DO Kft. A szakemberek már építik a Zagyva-hídhoz csatlakozó magas töltést, folyamatban vannak a közműkiváltások, a hídfőkkel együtt már elkészült a Gyilkos-ér feletti közúti híd cölöpalapozása, és hamarosan kezdődik a Zagyván átívelő háromnyílású közúti híd építése is.

A terveknek megfelelően halad a Jászberényt elkerülő útszakasz harmadik ütemének építése, ahol a kivitelezést a Colas Út Zrt. és a HE-DO Kft. alkotta konzorcium végzi a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában.

Az új, kétszer egysávos út 4,5 kilométer hosszan épül meg, és a 32-es számú főutat köti össze a 31-es számú főúttal. Az útszakasz a 32-es számú főútnál nyomvonal-korrekcióval indul, és a tervezési szakasz végén a 31-es számú főúti csomópontnál a meglévő körforgalomhoz csatlakozik. Az elkerülő utat Jászberény forgalmának enyhítése érdekében építik meg.

„Az épülő út végig egy földtöltésen halad, melynek átlagos magassága két méter. Jelen pillanatban kollégáim a Zagyva-hídhoz csatlakozó magas töltést építik, amelynek a magassága ezen a helyszínen meghaladja a hat métert. A szakaszon több erősáramú vezeték és keresztező hírközlő kábel kiváltása szükséges, jelenleg a 132 kV-os keresztezés kivitelezése zajlik. A távvezetékoszlop alapozása már elkészült, az oszlopállítást márciusban végezzük el” – mondta Csuri Ottó, a HE-DO Kft. projektvezetője.

Az új nyomvonalon található Gyilkos-ér I. belvízcsatorna és a Kis-Gyilkos-csatorna közös medre felett egy 12 méter hosszú, kéttámaszú, előre gyártott, vasbeton tartós gerendahíd készül. „A hídfőkkel együtt már elkészült a cölöpalapozás, a következő lépésben az előre gyártott hídgerendák beemelése lesz munkatársaim feladata” – mesélte Csuri Ottó.

A Zagyva folyó keresztezésében egy háromnyílású, 66 méter hosszú, szintén előre gyártott, vasbeton tartós közúti híd is épül. A munkálatokat a szakemberek itt márciusban kezdik el.

A beruházásban az új nyomvonal és a 3203-as számú Gyöngyös‒Jászberényi út keresztezésében egy 25 méter sugarú, négyágú körforgalmú csomópont készül, melynek gyöngyösi ágát 150 méteren, jászberényi ágát pedig 500 méteren újítják fel. Ennek építése forgalomkorlátozások mellett előre láthatólag a nyár derekán kezdődik el.

Az új elkerülőt az autósok várhatóan 2022 szeptemberétől használhatják majd.