Megújult az egri Hatvani kapu tér

A HE-DO Kft. és a Penta Kft. alkotta konzorcium augusztus második felében befejezte a munkálatokat Egerben a Hatvani kapu térnél. A térrendezést követően újabb 850 m2 akadálymentes térburkolattal gazdagodott a belváros és megújultak a zöldfelületek.

A nyugati ostorfák alkotta fasor mentén, a két gyalogos-átkelőhely között egy biztonságos, jól használható közlekedési zóna kialakításában működtünk közre. A beruházás új minőséget hozott: elegáns kapcsolódás jött létre a Magyar Államkincstár eddig kevésbé látható, értékes, városképet emelő épülete és az új sétány között.


A kincstári épület előtt kőburkolatú, ún. olasz lépcsőt helyeztek el, mellette azonosan lejtő vizes rámpát telepítettek, lefelé mozgó vízfilmmel, amely különleges vízképet mutat. A kinyíló, led fényes, olasz lépcsős tér északi végén kényelmes közlekedést biztosító gyalogos rámpa készült, rozsdamentes acélkorláttal.


A kertben a korábbi támfalszakasz elbontását követően teljesen új, alacsony támfal épült, amely az eddigivel azonos kőburkolatot kapott, mészkő fedlappal kiegészítve.

A tér zöldfelületéből a Bazilikához közeli sarkon eltávolították a túlzott, szabálytalanul összenőtt örökzöld cserjéket, az idős fáknál fiatalító metszés történt, míg a gyepfelületeket gyepszőnyeggel borították – létrehozva ezzel több mint 300 m2 megújult zöldfelületet.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Fotó: Berán Dániel