Megújult az egri Hatvani kapu tér

A HE-DO Kft. és a Penta Kft. alkotta konzorcium augusztus második felében befejezte a munkálatokat
Egerben a Hatvani kapu térnél. A térrendezést követően újabb 850 m2 akadálymentes térburkolattal
gazdagodott a belváros és megújultak a zöldfelületek.

A nyugati ostorfák alkotta fasor mentén a két gyalogos átkelőhely között egy biztonságos, jól
használható közlekedési zónát alakítottak ki a kivitelezők. A beruházás új minőséget hozott: elegáns
kapcsolódás jött létre a Magyar Államkincstár eddig kevésbé látható, értékes, városképet emelő
épülete és az új sétány között.


A kincstári épület előtt kőburkolatú, ún. olasz lépcsőt helyeztek el, mellette azonosan lejtő vizes
rámpát telepítettek, lefelé mozgó vízfilmmel, amely különleges vízképet mutat. A kinyíló, led fényes,
olasz lépcsős tér északi végén kényelmes közlekedést biztosító gyalogos rámpa készült, rozsdamentes
acélkorláttal.


A kertben a korábbi támfalszakasz elbontását követően teljesen új, alacsony támfal épült, amely az
eddigivel azonos kőburkolatot kapott, mészkő fedlappal kiegészítve.

A tér zöldfelületéből a Bazilikához közeli sarkon eltávolították a túlzott, szabálytalanul összenőtt
örökzöld cserjéket, az idős fáknál fiatalító metszés történt, míg a gyepfelületeket gyepszőnyeggel
borították – létrehozva ezzel több mint 300 m2 megújult zöldfelületet.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával
a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Fotó: Berán Dániel