Nyár elejére elkészül a Tépét Berettyóújfaluval összekötő kerékpárúttal a HE-DO Kft.

A Tépe és Berettyóújfalu között épülő 8,3 kilométer hosszú új kerékpárút műtárgyának két előregyártott vasbeton hídgerendáját emelte be a Nagy-ér csatorna felett a napokban a kivitelező HE-DO Kft. az alvállalkozó KM Építő Kft. közreműködésével.

A nettó 945 millió forintból megvalósuló beruházással elkészül a Debrecent Nagyváraddal összekötő kerékpárút egy újabb jelentős hosszúságú, még hiányzó szakasza.

Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A NIF Zrt. által kiírt közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező HE-DO Kft. a már említett 8,3 kilométeren 2,5 méter széles, kétszer egysávos kerékpárutat épít, a sávok közötti 0,25 méteres biztonsági sávval, süllyesztett szegélyekkel, illetve mindkét oldalon 0,5-0,5 méter széles padkával.

A most épülő két szakaszból álló kerékpárút az M4 gyorsforgalmi út megvalósítása során már megépült kerékpárúthoz csatlakozik. Az egyik szakasz a tépei Rákóczi utca és az M4-es gyorsforgalmi út között épül 4,9 km hosszon, míg a másik 3,4 km-es szakasz az M4-es gyorsforgalmi út és a berettyóújfalui hipermarket között kerül kialakításra.

Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A tavaly szeptemberi ünnepélyes alapkőletétel után mindkét szakaszon a régészethez kapcsolódó földmunkák és a régészeti feltárások indultak meg, amelyek egészen novemberig elhúzódtak. Ennél fogva a HE-DO Kft. szakemberei csak a feltárásoktól érintetlen területeken tudták megkezdeni a kerékpárút építését.

Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A munkaterület átvételét követően a régészeti kutatások miatt a tépei oldalon 3,5 kilométer hosszú, míg a berettyóújfalui oldalon mintegy 2,2 kilométer hosszú szakaszon tudtunk zavartalanul dolgozni. A régészeti munkák befejezése után idén január közepére elkészült a teljes 8,3 kilométeres hosszon a meszes talajstabilizáció. Márciusra befejeztük a védőréteg építését és folyamatosan zajlott a kerékpárút monolit szegélyének kialakítása. Azon szakaszokon, ahol az út mindkét oldalán megépítettük a szegélyt, ott a mechanikai stabilizáció építése is megkezdődött. A napokban jutottunk el a Nagy-ér csatorna feletti kerékpáros híd egyenként 16,8 méter hosszúságú, 2 darab vasbeton hídgerendájának beemeléséhez. A következő időszakban folytatódik a szegélyek építése, valamint a berettyóújfalui részen egy nagyjából 600 méter hosszú szakaszon aszfalt próbabeépítést végzünk majd” – számolt be az új kerékpárút munkálatairól Gajdos Richárd, a HE-DO Kft. építésvezetője.

A beruházás várható befejezési határideje 2020 júniusa.

Képek forrása: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.