Óriásit futott a Balaton Szupermaratonon kollégánk: Szanyi Tamás 25 óra 52 perc alatt teljesítette a 196250 méteres távot

 

Hónapokon át tartó kemény felkészülés és a legapróbb mozzanatokig megtervezett forgatókönyv után sikerrel futotta le a 196 kilométeres Balaton Szupermaratont Szanyi Tamás. A HE-DO Kft. veresegyházi telephelyének munkahelyi mérnöke az egyéni indulók között 25 óra 52 perc alatt ért be a négy napig tartó verseny céljába.

– Tavaly nyáron vettem a fejembe, hogy párosban szeretném teljesíteni valakivel a Balaton kört, azaz a 12. Balaton Szupermaratonon a 196 ezer 250 méteres távot megfelezzük és együtt körbe futjuk a magyar tengert. Sajnos nem találtam erre vállalkozó kedvű társat, így szeptembertől már arra készültem, hogy egyedül veszek részt a megmérettetésen – mondta Szanyi Tamás.

Veresegyházi telephelyünk munkahelyi mérnöke a múlt héten megrendezett négy napig tartó 12. Spuri Balaton Szupermaratont az egyéni indulók között 25 óra 52 perc alatt teljesítette.

Tamás életében mindig fontos szerepet játszott a sport, általános iskolásként teniszezett, utána biatlonozott, majd munkába állása után is rendszeresen futott, hogy testét karban tartsa. 2011-ben teljesítette élete első félmaratonját. Azt mondta innentől vált életében ismét egyre fontosabbá a futás. Azóta számos félmaratonon és maratonon van túl, valamint egyéb versenyeken is részt vett.

–A mostani 196 kilométer teljesítése életem csúcspontja. Be kell vallanom, hogy egyszerre 100 kilométert sokkal könnyebb lefutni, mint 196 kilométert négy nap alatt. Nem is csoda, hogy a nagyjából 400 egyéni induló közül alig több mint a fele ért célba Siófokon. Hogy mi volt a legnehezebb benne? Egyrészt minden nap meg kellett felelni egy szintidőnek. Ha azt nem teljesíti az ember, kiesik a versenyből. Ráadásul az egyéni versenyekkel párhuzamosan más számokat is tartottak, volt olyan nap, hogy a váltófutásban indulókkal együtt kellett nyargalnunk, de a szintidők mindkét versenyszámban közel azonosak voltak a verseny lebonyolíthatósága miatt. Egy embernek ezt sokkal nehezebb megugrania, mint ha valaki váltóban fut. Másrészt az első három napban energiatakarékosan is kellett futnom, hiszen tudtam, hogy másnap is teljesítenem kell. A helyes étkezés összeállítása is kemény dió, hiszen egy napi futás alatt 5500-6000 kalóriát használtam fel, ami egy felnőtt ember 2 és fél napi élelme. Ha sok fehérjét vesztesz, nem fognak mozogni másnap jól az izmaid, ha nincs elég ásványi anyag az étrendedben, besavasodsz. Szóval az étrendem összeállítása is komoly feladat volt, azonban ebben nem kértem ki szakember tanácsát, a saját magam korábbi futóélményei alapján állítottam össze, az eredmény fényében mondhatom: sikerrel – mesélte Szanyi Tamás.

Azt is elmondta, hogy a regenerációra is sokat kellett figyelnie. Egy kísérőt vitt magával a versenyre, aki a fárasztó napok után átmasszírozta, de az igazán profi versenyzők több fős személyzettel érkeztek, míg ő szerényebb keretekből tudott csak gazdálkodni.

– Remek érzés, hogy a ma Magyarországon rendszeresen futó 50 ezer amatőr versenyző közül benne vagyok abban a 200-ban, aki egyénileg teljesíteni tudta a Balaton kört.

 

Tamásra az első nagy holtpont a harmadik napon köszönt rá.

– Még csak 20 kilométert tettem meg az aznapi 43-ból, de onnantól kezdve csak az volt a célom, hogy a következő fáig eljussak valahogy. Azt sem volt könnyű kezelni, amikor két lábujjam között vízhólyag nőtt, ami teljes mértékben megváltoztatta a futásom dinamikáját. De ezeket a terheket is sikerült leküzdenem. Hogy fejben végig sikerült nyugodtnak maradnom, meghozta a sikert. Ennél jobb eredményt nem lehetett volna elérnem, hiszen az egész felkészülést munka mellett csináltam végig. Nem volt egyszerű kilogisztikázni a versenyre való felkészülés utolsó heteiben, hogy hogyan tudok egymás utáni négy napon keresztül 20-nál több kilométereket lefutni – magyarázta Tamás.

Mérnökünk a négy napos verseny utáni hétfőt már munkahelyén kezdte, jelenleg a négysávosra épülő 21-es út nógrádi szakaszainál van feladata.

– Hamarosan itt van a 22. Kékes Csúcsfutás, amin tavaly a HE-DO Kft. indított egy jó kis csapatot. Ha idén is indul a cég, rám biztos számíthatnak! – mondta Szanyi Tamás.

A HE-DO Kft. vezetősége és munkatársai gratulálnak Szanyi Tamásnak a 12. Spuri Balaton Szupermaratonon elért remek eredményéhez!