M25 – Eger bekötése a gyorsforgalmi hálózatba

Fontosabb Pillanatok

2017

A Colas Út Zrt., a Colas Hungária Zrt., a Colas Közlekedésépítő Kft., a HE-DO Kft. és a KM Építő Kft. letette az Eger gyorsforgalmi elérhetőségét biztosító M25-ös autóút első és második kivitelezési ütemének alapkövét június 28-án. Az M25 autóút új nyomvonalon, mintegy 19 kilométeren köti össze Heves megye székhelyét az M3-as autópályával. A 15-19 kilométer szelvények közötti második fázist jelentő északi ütemkivitelezői a Colas Út Zrt., a HE-DO Kft. és a KM Építő Kft.Év végén a beruházó NIF Zrt. kiválasztotta a kivitelezőket az M25-ös autóút 15 kilométer hosszú, a 2×2 sávos déli, harmadik ütemének megvalósítására is, melyből a 7-15 km szelvények közötti szakasz és kapcsolódó létesítményei a HE-DO Kft. és a Colas Út Zrt. kivitelezésében valósulnak meg.

Márciusban megkezdődtek az M25-ös autóút harmadik ütemének munkálatai. November 7-én a Colas Út Zrt., a HE-DO Kft. és a KM Építő Kft. átadta a második, északi ütemet: a forgalomba helyezés után a közlekedők Andornaktálya elkerülésével birtokba vehették a 15-19 km szelvények közötti szakaszt.

2018

2019

Az M25-ös gyorsforgalmi út Eger bekötésének még át nem adott szakaszai közül tavasz végén az M25-ös autóút déli ütemén, a maklári csomóponton és a maklári bekötés projektelemein dolgoztak a szakemberek. Az M3-as autópálya felől haladva az M25-ös autóút 0-7 kilométerszelvény közötti szakasza a Colas Hungária Zrt. kivitelezésében, az említett többi projektelem a HE-DO Kft. és a Colas Út Zrt. alkotta konzorcium munkájának köszönhetően készül el. Az M25-ös autóút konzorciumi kivitelezésében készülő szakaszán két új külön szintű csomópont épül: a 3. számú főút csatlakozásánál, illetve az 251. számú főút új nyomvonalon történő kialakításánál. Ezeken felül egy új körforgalmi csomópont is megépül a 2501. jelzésű úton, melyen keresztül Maklár település és a Robert Bosch maklári gyára is közvetlen összeköttetést kap az M25-ös autóúttal. A munkák várható befejezése 2020 nyara.

Eger bekapcsolódik a gyorsforgalmi úthálózatba

2020 júliusától az M3 autópálya füzesabonyi csomópontja előtt megépült lehajtótól Egerig végig négysávos az M25 autóút. A két ütemben megvalósult 19 kilométer hosszú összeköttetés megépülésével akár 15 perccel is csökkenhet a menetidő Eger és Budapest között.

2020. július