Terelőutat épít a zavartalan közlekedés biztosítása miatt a miskolci Y-hídnál a HE-DO Kft.

A miskolci Y-híd építésének újabb fontos szakaszához érkezett el a kivitelező HE-DO Kft. A szakemberek az építkezés újabb ütemében hamarosan elkezdik a Kisfaludy utcai szakasz bontását és átépítés miatt lezárják és elbontják a Pfaff Ferenc utcai vasúti átjárót is. Az építési munkák ebben az ütemben csak jelentős forgalomtereléssel végezhetők el.

Újabb fontos szakaszához érkezett az Y-híd építése Miskolcon. Ahogy arról már korábban többször is beszámoltunk, az egész város közlekedésére kiható komplex beruházás kivitelezését a HE-DO Kft. végzi, melynek segítségével Martinkertváros lakói gyorsabban juthatnak el a belvárosba és egyszerűbbé válik a Tiszai pályaudvar megközelítése is.

A HE-DO Kft. még 2020 szeptember közepén kezdte el a Vörösmarty utcai felüljáró bontását és az új Y-híd cölöpalapozását, mely munkálatok az ütemtervnek megfelelően jelenleg is tartanak. A beruházás idén tavasszal egy újabb fontos szakaszához érkezik, amikor a szakemberek elbontják a Kisfaludy utcai szakaszt és átépítés miatt lezárják és elbontják a Pfaff Ferenc utcai vasúti átjárót is.

Az építési munkák ebben az ütemben csak nagyon jelentős forgalomtereléssel lennének elvégezhetők, ezért Martinkertváros megfelelő szolgáltatási szintű közlekedésének fenntarthatósága miatt szükségessé vált egy terelőútvonal kijelölése. A szakemberek több lehetőséget is számba vettek, végül a Csokonai Vitéz Mihály utca Fonoda utcáig történő meghosszabbításával létrejövő út megépítése mellett döntöttek, hiszen a Martinkertvárosban és a Szirmán élő több ezer ember kétirányú közlekedését a teherforgalom kizárása mellett csakis ezzel az alternatív útvonallal lehet megfelelően biztosítani. Esetleges vészhelyzet esetén is fontos szerepe lesz ennek az útnak, hiszen a mentők, tűzoltók vonulása is gyorsabb lesz az útszakasz megépítésével. A Csokonai utca meghosszabbítására vonatkozó építési engedély 2021. március 4-én kiadásra került . Az útszakasz kedvező időjárási viszonyok esetén a tervek szerint várhatóan 2021. május elejére készülhet el, így a következő jelentősebb forgalmirend-változás bevezetésére ekkortól lehet számítani.

A terelőút kiépítésével párhuzamosan egy másik fontos ügyben is döntés született. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelte, hogy a kerékpárosok biztonságos közlekedése érdekében az Y-hídra kerékpársáv is kerüljön, valamint az áthelyezésre kerülő Pfaff Ferenc utcai vasúti átjárót is a kerékpárosok áthajtását is szabályozó biztosítóberendezéssel építsék ki. Mindezek előkészületei szintén megkezdődtek, a Kisfaludy utcai felüljáró mellett új hidat terveznek majd, amely új lehetőségeket nyit a kapcsolódó városi kerékpárúti hálózat fejlesztéséhez is.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg.

Szöveg és fotók forrása: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.)