Új kerékpáros hidat épít a Dera-patak felett a HE-DO Kft.

Jó ütemben halad a kivitelező HE-DO Kft. az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút fejlesztési munkálataival Budapest és Szentendre között. A tervek szerint a kerékpárosok nyár végétől vehetik birtokba az 5,6 kilométeres szakaszt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nettó 850 millió forintos uniós és hazai forrásból megvalósuló beruházásában a HE-DO Kft. a kerékpárút részeként a város déli határában a Dunába ömlő Dera-patak ártéri területe felett egy 36 méter szabad nyílású új kerékpáros hidat épít az árvízvédelmi töltés magasításával. A híd utolsó elemeit kedden emelték be a szakemberek.

A két darabból álló 18 tonna össztömegű acélszerkezetet egy 160 tonna teherbírású daru segítségével emelték be a korábban elkészült vasbeton hídfőkre. A pontos beállítást követően a két hídelemet összehegesztették a technológiai okok miatt épített ideiglenes támaszon. A kerékpáros hidat 3 méter hasznos szélességgel, 2X1 haladó sávval, kétoldalon 1,4 méter magas korlátokkal alakítják ki. A kész szerkezet egy acélcső ívtartóval merevített kéttámaszú felsőpályás ív híd lesz.

A Budapest és Szentendre között megvalósuló fejlesztésben az új nyomvonalú kerékpárút építésén kívül a HE-DO Kft. a közvilágítás fejlesztése mellett a meglévő földutakat leburkolja, illetve felújítja a régi burkolatokat. A Budakalász térségében található Natura 2000 védettséget élvező Duna-parti ártéri erdőben kanyargó 2 méter széles burkolt kerékpárutat a szakemberek felújítják és kiszélesítik. A beruházásban Szentendre területén új kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki és két pihenőhely újul meg Budakalászon.

Forrás: nif.hu