Újjáépül Tiszafüred belvárosa a HE-DO Kft. közreműködésével

Tiszafüred belvárosának teljes megújításán február óta dolgozik a HE-DO Kft. A város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán összesen két és félmilliárd forintot nyert. A belváros újjáépítésére 1,3 milliárd forint értékben négy pályázatot írtak ki, melynek kivitelezői oldalról egyik nyertese közel nettó 276 millió forint értékben a HE-DO Kft. lett.

„A Fő utcán a forgalmi rend megváltoztatása mellett burkolatfelújítási munkálatokat végzünk 304 méteren keresztül, az Arany János út és a Rét utca között. A forgalom a továbbiakban egyirányú lesz az Arany János úttól az Örvényi út felé. Itt a 7 méter széles aszfaltburkolat felújítását és egyirányúsítását követően 4 méter széles forgalmi sávot és 3 méter széles párhuzamos parkolóállást jelölünk ki. Összesen 30 új parkoló jön létre a beruházásnak köszönhetően. A felújításra kerülő útszakasz mellett az útszelvényezés szerinti bal oldalon az útburkolattal párhuzamosan a meglévő gyalogjárda nyomvonalán új, 2,75 méter szélességű, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat építünk az Igari úttól az Örvényi útig, 391 méter hosszban – mondta Reichardt Jenő, a HE-DO Kft. főépítésvezetője.

Az Igari út és az Arany János út közötti rövid szakasz a felújítás után is kétszer egysávos, kétirányú útként funkcionál tovább. A HE-DO Kft. ezen terület szelvényezés szerinti jobb oldalán 6 térkőburkolatú, párhuzamos beállású parkolóállást épít ki a köztük elhelyezkedő ingatlanbejárók felújításával. A szakemberek a bal oldalon a meglévő buszmegállót építik át, és 20 kerékpártárolót alakítanak ki.

„Feladataink közé tartozik a Piac téri csomópontban levő útcsatlakozás átalakítása is. Itt a Fő utca felől a Belsőfokpart út irányába egy új, egyirányú, 5 méter sávszélességű, direkt jobbra kanyarodó forgalmi sávot építünk ki. A meglévő útcsatlakozás a Kiss Pál út és a Belsőfokpart út felől érkező járművek egyirányú kihajtását biztosítja a Fő utca irányába. A csomópont átépítéséhez kapcsolódva a Kiss Pál út–Belsőfokpart út közötti szakasz kétirányú forgalomra alkalmas átépítése is megtörténik” – tudatta Reichardt Jenő.

Az átkötő úttól a Belsőfokpart út meglévő aszfaltburkolatát is felújítja a HE-DO Kft. a Rét utca irányába, 154 méter hosszban. Az út két oldalán összesen 55 parkolóállást alakítanak ki. A felújítás után a Rét utca a Kiss Pál utca irányába, a Kiss Pál utca a Rét utca felől a Piac tér irányába egyirányúvá válik. A környék rendezetlen parkolóit elbontják, és a városképbe illeszkedő, új állások jönnek létre.

A Tiszafüreden nemrég átadott új piaccsarnok közelében a régi parkolókat átépítik. A csarnok bejáratához legközelebb eső parkolóhelyet csak a mozgáskorlátozottak használhatják majd.

A munkálatokkal párhuzamosan az új forgalmi rendnek megfelelő forgalmi technikai eszközöket telepít a HE-DO Kft. Az új közvilágítás mellett a meglévő csapadékvíz- elvezető rendszer is megújul.

A munkálatok szerződés szerinti befejezési ideje 2021. január 10-e, de a HE-DO Kft. várhatóan előteljesítéssel már idén szeptember végére befejezi Tiszafüred belvárosában a közlekedési felületek megújítását és korszerűsítését.