Véghajrában a 23-as főúthoz kapcsolódó komplex beruházás

A 23-as számú főút Bátonyterenye−Kisterenye új nyomvonalú elkerülő út alapkőletételi eseményét 2022 szeptemberében tartották. A projekt az Építési és Közlekedési Minisztérium (a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. jogutódjaként) beruházásában a Colas Út Építőipari Zrt. és a HE-DO konzorciumának kivitelezésével valósul meg.

Illusztráció

A Colas és a HE-DO munkájának eredményeképp a főút átkelési szakasza mentesül a tranzitforgalomtól, és megvalósul Nagybátony és Kisterenye városrészek összekötése. A projekt keretében egy 2×1 sávos elkerülő út épült meg 2,3 kilométer hosszúságban, biztosítva a szintén teljes rekonstrukcióra kerülő 23-as számú főút belterületi elkerülését, valamint megvalósul a település két részét, Kistenyerét és Nagybátonyt összekötő Észak-déli irányú 2,19 kilométer hosszú út is. A beruházás részét képezi a kapcsolódó körforgalmi csomópontok, parkolósávok és buszöblök kiépítése, illetve a területen található vasúti átjárók, hidak és kerékpárutak felújítása. Sor kerül továbbá a közvilágítási, növénytelepítési feladatok, vízépítési, környezetvédelmi és forgalomtechnikai feladatok kivitelezésére is.

A 23-as út átkelési szakaszán június elején megkezdődtek a Kazár-patakot keresztező, BM-043 új hídműtárgyhoz mindkét oldalról történő összezáró útépítési munkálatok. A HE-DO szakaszán közel 11 000 m² AC-11mF kopóréteget építettek be a szakemberek június első hetében, majd az elkészült kopórétegen megkezdték a végleges burkolati jelek festését és a közúti jelzőtáblák kihelyezéseit is.

A 23-as út elkerülő építéséhez kapcsolódó egyik fontos részfeladata is befejeződött: a K1.1 kerékpárút 200 méteres szakaszának megépítésével a zagyvavölgyi kerékpárút a kisterenyei Erzsébet utca felé haladó kerékpárútjával kapott összeköttetést.